Verslag van de alumnibijeenkomst op 4 februari 2000

Op 4 februari 2000 is de tweede alumnibijeenkomst geweest van de leerstoel numerieke wiskunde. Er waren ongeveer 25 aanwezigen. Hieronder een korte weergave van de voordrachten.

Ed Komen werkt bij RNG hetgeen een samenwerking is van ECN (Energie Centrum Nederland) en Kema. In zijn voordracht ging hij in op een aantal praktische problemen, waarbij numerieke stromingsleer gebruikt wordt. Een toepassing was een simulatie van een ongeluk in een nucleaire centrale. Als er breuk optreedt in het reactorvat, dan ontsnapt er een straal gas met zeer hoge snelheid. Een schokgolf botst tegen het dak van de veiligheidskoepel en de vraag is of deze koepel de geweldige krachten kan opvangen. Hierbij treden hoge en lage stroomsnelheden op, die de numerieke berekeningen ingewikkeld maken. Een andere toepassing is een gaslek op een drijvend olieproduktieplatform. De vorm van de gaswolk hangt af van de windsnelheid, de soortelijke dichtheid van het gas en de vorm van het platform. Veiligheidsinstanties eisen een nauwkeurige voorspelling van de positie van de gaswolk als functie van de tijd.

Guus Segal (TU Delft) begon met een stukje geschiedenis over het ontstaan van het DeFT (Delft Flow en Transport solver) pakket. Hierna gaf hij aan welke uitbreidingen er door de verschillende promovendi aan toegevoegd zijn. Hij maakte een vergelijking tussen de staggered en colocated aanpak. Op dit moment maakt DeFT gebruik van een gestructureerd rooster: elke cel heeft evenveel buurcellen. Voor industriele toepassingen is meer flexibiliteit vereist, zodat er nu gewerkt wordt aan ongestructureerde roosters.

Willemijn van Til (TU Delft) gaf een verkorte versie van haar afstudeervoordracht. Zij heeft onderzoek gedaan aan verstoringen, die optreden bij geintegreerde schakelingen. Twee methoden om dit probleem op te lossen zijn vergeleken. Het bleek, dat een combinatie van beide methoden tot een nog betere methode leidde.

Abdelkader Hajjoui (Lucent Technologies) ging in op de problemen, die ontstaan bij het versturen van enorme hoeveelheden data door glasvezels. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het ATM protocol. Er zijn grote verschillen in de gewenste kwaliteit en dus in de prijs voor het versturen van informatie. Bij een telefoongesprek is het aanvaardbaar dat 1 van de 1000 pakketjes informatie niet aankomt. Bij video's daarentegen, mogen er in bepaalde toepassingen hoogstens 1 van de 100 miljoen pakketjes verloren gaan. Om het glasvezelnet zo goed mogelijk te benutten worden simulaties uitgevoerd met een binomiaal model en een fluid flow model. Uit de voordracht bleek dat er nog veel wetenschappelijke vragen op beantwoording wachten.

Na afloop was er een receptie, die gebruikt werd om bij te praten en herinneringen op te halen.

Contact informatie: Kees Vuik

Terug naar de alumnibijeenkomst pagina of de home page van Kees Vuik.

Laatst aangepast op 28-02-2000 door Kees Vuik