Simulatie van stromingen met vrije vloeistofoppervlakken ( figuren)
Abdelali Bartal

Plaats van afstuderen:
Unilever Research Laboratorium
Olivier van Noortlaan 120
NL-3133 AT Vlaardingen

start van afstuderen: januari 2000

In juni 2000 is de scriptie verschenen. De afstudeeropdracht is in oktober 2000 afgerond met het schrijven van het afstudeerverslag.

Korte omschrijving van de afstudeeropdracht:
Unilever is een bedrijf gericht op de productie en verkoop van levensmiddelen en huishoudelijke producten. Bij het bereiden van levensmiddelen (soep, chocolade etc) treden veel stromingsproblemen op. Te denken valt aan roerders voor gesmolten chocolade of het verhitten van soep om ziektekiemen te doden. In beide gevallen hebben we een niet-Newtonse vloeistof, dat wil zeggen dat de viscositeit afhangt van de snelheid van de stroming en interactie van een vloeistof met een bewegende vaste stof (roerder, soepballen). In dit onderzoek bekijken we of de onlangs gepubliceerde "Cartesische rooster methode" gebruikt kan worden om dit soort stromingen te benaderen.

We starten met het berekenen van een-dimensionale stromingen. Het voordeel hiervan is dat de exakte oplossing bekend is, zodat de numerieke fout bepaald kan worden. Tijdens de scriptie zijn zowel Newtonse als niet-Newtonse vloeistoffen bekeken.

Hieronder staan een aantal figuren uit de scriptie.


De plaats van de onbekende snelheden en druk in het rekenrooster van de Cartesische rooster methode
Het ontstaan van trapeziumvormige cellen bij de Cartesische rooster methode
De convergentie van de numeriek berekende snelheid naar de exacte oplossing (de coefficient in de Power law is 0.5) voor een Poisseuille stroming
De convergentie van de numeriek berekende snelheid naar de exacte oplossing (de coefficient in de Power law is 0.9 voor een Poisseuille stroming met bewegende randen

Contact informatie: Kees Vuik

Terug naar de home page of de afstudeerpagina van Kees Vuik

Laatst aangepast op 12-12-2000 door Kees Vuik