English
Versnelling van het 2D-Helmholtz model HARES
Gemma van de Sande
Dagelijks begeleider: Martin van Gijzen

Plaats van afstuderen:
Svasek Hydraulics
Schiehaven 13G
3024 EC Rotterdam

start van afstuderen: september 2011

In december 2011 is de scriptie verschenen en een presentatie gegeven.

De afstudeeropdracht is in mei 2012 afgerond met het schrijven van het afstudeerverslag en het geven van de afstudeervoordracht.

Huidige adresgegevens etc. zijn te vinden op onze alumnipagina.

Korte omschrijving van de afstudeeropdracht:

Svasek Hydraulics is een civieltechnisch ingenieursbureau in Rotterdam, gespecialiseerd in adviezen op het gebied van kust- en rivierwaterbouwkunde en havenontwerp. Svasek heeft veel expertise op het gebied van de numerieke vloeistofmechanica: de meeste uitgebrachte adviezen worden gebaseerd op computersimulaties van waterbeweging (stromingen/golven) en het transport van sediment en andere (door het water meegevoerde) stoffen.Golfvoortplanting in de haven van Zeebrugge, Vlaanderen


De meeste numerieke simulaties die door Svasek worden uitgevoerd zijn gebaseerd op de Finite Element Method. Een veelgebruikt 'home-made' softwarepakket is HARES (HArbor RESonance), waarmee de voortplanting van (wind)golven nabij de kust kan worden gesimuleerd. In HARES wordt voor het oplossen van het stelsel Ax = b gebruik gemaakt van de populaire Krylov-methode Bi-CGSTAB gecombineerd met een ILU preconditionering.

Bij het gebruik van deze oplosmethode blijkt dat de ILU preconditionering eigenlijk niet zo geschikt is voor dit type problemen. Onlangs zijn er speciale preconditioneringen ontwikkeld voor Helmholtz problemen aangeduid met Shifted Laplace preconditioners. In veel gevallen leidt dit tot een snelle en robuuste methode. In dit afstudeeronderzoek zal onderzocht worden of de Shifted Laplace preconditioner ook geschikt is om gebruikt te worden voor het oplossen van de Helmholtz problemen die gegeneerd worden binnen HARES.

       

Voorbeeld van een ongestructureerd Finite Element-rooster voor HARES en de bepaalde oplossing

Contact informatie: Kees Vuik

Terug naar de home page of de afstudeerpagina van Kees Vuik