English
Een eindige volume, Cartesische grid methode voor akoestische problemen met een complexe geometrie
Rick Vedder

Plaats van afstuderen:
University of Michigan
Department of Aerospace Engineering
Francois-Xavier Bagnoud Building
1320 Beal Avenue
Ann Arbor, Michigan 48109-2140
USA

start van afstuderen: september 2005

In november 2005 is de scriptie verschenen en een presentatie gegeven.

De afstudeeropdracht is in juni 2006 afgerond met het schrijven van het afstudeerverslag en het geven van de afstudeervoordracht. Huidige adresgegevens etc. zijn te vinden op onze alumnipagina.

Korte omschrijving van de afstudeeropdracht:

Computational AeroAcoustics (CAA) combineert de disciplines aeroacoustics en computational fluid dynamics om geluid generatie en voortplanting te bepalen in een luchtstroming. De interaktie met de omgeving speelt ook een belangrijke rol. Huidige CAA-tools zijn nog beperkt toepasbaar in veel practische problemen, omdat er verschillende lengte en tijdschalen zijn tussen de hoofdstroming en de niet-lineaire akoestiek. Ook complexe geometrieen zijn moeilijk te modelleren. Numerieke methoden moeten een kleine dissipatie en dispersie fout hebben. Onlangs zijn er optimale numerieke schema's bedacht voor de eindige differentie methode.

Twee belangrijke doelen voor dit onderzoek zijn: het vertalen van deze schema's naar eindige volume vorm en het definieren en gebruiken van een cut-cell methode voor complexe geometrieen.

De cut-cell methode gebruikt een Cartesisch achtergrond grid voor het domein. Er is dan een speciale behandeling nodig van de randcellen, die doorsneden worden door een vast lichaam. In het algemeen zijn deze cellen onregelmatig van vorm.

De optimale eindige volume schema's gecombineerd met een goede cut-cell methode kan tot betere toepasbaarheid van CAA zorgen.

Contact informatie: Kees Vuik

Terug naar de home page of de afstudeerpagina van Kees Vuik