English
Berekening van thermo-akoestische trillingen in verbranders
Jan-willem van Leeuwen

Plaats van afstuderen:
CERFACS
42, Avenue Gaspard Coriolis
31057 Toulouse Cedex 01
France

start van afstuderen: mei 2006

In augustus 2006 is de scriptie verschenen en een presentatie gegeven.

De afstudeeropdracht is in juni 2007 afgerond met het schrijven van het afstudeerverslag en het geven van de afstudeervoordracht. Huidige adresgegevens etc. zijn te vinden op onze alumnipagina.

Korte omschrijving van de afstudeeropdracht:

Trillingen komen vaak voor bij het ontwikkelen van verbrandingskamers voor turbines. Het testen van branders in vereenvoudigde verbrandingskamers is een veelgebruikte methode om de stabiliteit te testen, echter dit geeft niet altijd de goede resultaten, omdat een gegeven brander kan stabiel zijn in een kamer en instabiel in een andere kamer. Methoden die het optreden van trillingen voorspellen zijn daarom nodig.

Een geschikte aanpak om de stabiliteit van een verbranding te analyseren is het gebruiken van de golfvergelijking in een reagerende stroming. De thermo-akoestische trillingen kunnen dan berekend worden met behulp van de Helmholtz vergelijking, die de frequentie domein versie is van de golfvergelijking. Dit betekent dat er grote niet-lineaire eigenproblemen opgelost moeten worden.

Het doel van deze afstudeeropdracht is het verbeteren van de bestaande methode voor het oplossen van een niet-lineair eigenprobleem. Het oplossen van dit eigenprobleem is het meest rekentijd kostende onderdeel van de analyse. De huidige method is een vaste punt iteratie waarbij in elke iteratie een groot kwadratisch eigenprobleem opgelost wordt. In het afstudeeronderzoek zal een andere aanpak gebaseerd op de Jacobi-Davidson methode onderzocht worden. Deze techniek combineert een Newton-iteratie met een deelruimte versnelling. De Jacobi-Davidson methode zal vergeleken worden met de vaste punt methode voor een aantal testproblemen.

Thermo-akoestische trilling in een verbrandingskamer


Contact informatie: Kees Vuik

Terug naar de home page of de afstudeerpagina van Kees Vuik